Çağımızın hastalıkları olan damar sertliği, yüksek tansiyon , yüksek kan şekeri ve kanser gibi pek çok hastalığın erken ve doğru tanısı, kişinin yaşam süresi ve kalitesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca hiçbir belirti vermeden ve hasta da herhangi bir şikayete yol açmadan yıllarca sinsice seyreden; ama beyin , kalp ve böbrekler gibi hayati organlarda hasar yaratan hipertansiyon, dislipidemi ve diabet gibi süreğen hastalıklarda erken teşhisin , düzenli diyet ve tedavinin önemi büyüktür. Önemsiz olduğu düşünülen bir belirti bile çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Pek çok hastalık erken dönemde tesbit edilirse, uygulanacak tedavinin başarısı da o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle en azından yılda bir kez yapılacak ‘’check up’’ sağlığımızın konrunmasında elzemdir.
Belki bir problem çıkabilir korkusu ya da basit bir ihmalkarlığın faturası ileriki dönemlerde çok ağır olarak çıkabilir.
Çağdaş, süregen hastalıkların oluşmasında belirli risk faktörleri öne çımaktadır. Bu risk faktörlerinin bazıları değiştirilemez olup, bunlar cinsiyet, yaş ve kalıtsal faktörlerdir. Buna karşılık değiştirilebilen risk faktörleri çoğunluktadir. Bunlar arasında yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, yüksek kan yağları, aşırı kilo artışı, şişmanlık, sigara, alkol, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam ve fiziki egzersiz eksikliği sayılabilir.
CHECK-UP PROGRAMLARI YAPILMASI GEREKEN HEDEF KİTLELER,
1-40 yaş altındaki erkekler
2-40 yaş üstündeki erkekler
3-40 yaş altındaki kadınlar
4-40 yaş üstündeki kadınlar
5-Yöneticiler ve yoğun çalışmalar
6-Kronik hastalık riski taşıyan kişiler
(Bu gruplara yönelik temek tetkiklerin yanında özellikle laboratuar kan tetkikleri hem dar ve hem de geniş panellar halinde yapılabilir)
CHECK-UP PROGRAMINDA YAPILMASI GEREKEN TEMEL MUAYENE VE ETKİLER
-Uzman Hekim muayenesi
-EKG(Elektro Kardiyografi)
-Akciğer Grafisi
-Karın Ultrasomografi(USG)
-Dışkıda gizli kan aranması
-Tam idrar tetkiki